Del oppskrift

Ramsløk

Potetsalat med ramsløkRamsløkens navn er «Allium ursinum» og den vokser vilt fra starten av april og frem til starten av juni i skyggefulle bar- eller løvskoger langs kysten fra Østlandet og opp til Trøndelag. Den trives i kalkrik jord, blir opp til 50 cm høy, og minner av utseende om liljekonvall. Sistnevnte er giftig, men ramsløken lukter heldigvis så distinkt av hvitløk at det skal godt la seg gjøre å ta feil av de to. Smaken av ramsløkbladene som er fantastiske å bruke i mat er en blanding av spinat, hvitløk og gressløk. Løken er perfekt som tilbehør til vårlige salater og til grillretter og ferskpoteter. Vi anbefaler bl.a. å lage både pesto og kryddersmør!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

LAMMELÅR MED HVITLØK OG ROSMARIN

Lammelår oppskriftOppskrift (4-6 personer)

1 1/2 kg lammelår med ben
4 hvitløksfedd
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 ts tørket rosmarin

Saus til lammelåret:
2-3 dl steksjy og kjøttkraft
1-2 ts maizenna

Forvarm ovnen til 175 grader. Fjern ev. slintrer og tørk av låret. Skrell hvitløk og skjær fedden i to. Lag små snitt i kjøttet og press hvitløken forsiktig inn i snittene. Bland salt, pepper og rosmarin i en morter og støt dem sammen. Gni kjøttet inn med blandingen. Sett i et steketermometer, men unngå benet. Legg låret i en langpanne, og stek på nederste rille til termometeret viser 70 grader. ca. 2 timer. Øs sjyen i formen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe. Ta lammelåret ut, dekk den med aluminiumsfolie og la lammelåret hvile i 15-20 minutter. Bland stekesjyen med kjøttkraften i en kjele. Kok den opp og jevn sausen med maizena utrør i litt kaldt vann. Skjær kjøttet i pene skiver på tvers av muskelfibrene. Server med den varme sausen, gratinerte poteter, stekt rosenkål eller rattatouille.

STEKT ROSENKÅL

Stekt rosenkål med baconOppskrift

800 g rosenkål
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
30 g smør
1 bunt fersk salvie
1 ss balsamicoeddik
Salt og nykvernet pepper

Vask rosenkålen, og legg den i en bolle med iskaldt vann. Varm olivenolje og smør i en stor stekepanne sammen med salvieblader i ca 5 minutter. Hell vannet av rosenkålen og tørk den med et kjøkkenhåndkle. Del kålen i mindre biter og legg den i pannen. La det hele steke på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett finhakket hvitløk, og balsamico, og smak til med salt og pepper.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.