Drømmen om Chedi

En av mine beste og mest overraskende opplevelser ble til ved en tilfeldighet – en sprø and gjorde meg yr og forelsket. Så mens andre kanskje drømmer om Elin eller Kari, så drømmer jeg om Chedi i Tallinn.

Chedi Tallinn

Mitt første møte med Chedi ble til ved en tilfeldighet for noen år siden. Jeg var på guttetur i Tallinn og vandret gatelangs sammen med syv andre. Målet akkurat der og da var å finne noe å spise – akkurat hva var underordnet for de fleste av oss. Vi var for å si det som det var litt brisne og veldig sultne, ikke på jakt etter en kulinarisk opplevelse. Vi stoppet derfor på det første mathullet vi fant. Da vi kom inn i lokalet ble vi øyeblikkelig ønsket velkommen. Det var bare å sette seg ned. Lokalet var utsøkt og elegant innredet ned til minste detalj i moderne kinesisk stil. Så lekkert at vi ble litt bekymret for om vi hadde satt oss på en restaurant som var alt for dyr. Servitøren kom raskt på plass og vi bestilte drinker, øl og shots. Så fikk vi utdelt menyen som overaskende og heldigvis ikke reflekterte det elegante lokalet. Vi ville overleve, og holde budsjettet. Elegansen nådde nye høyder da maten kom på bordet. Jeg ble stum av beundring da servitøren plasserte en chrispy ducksalat med pomelo og pinjekjerner foran meg – så vakkert og innbydende – og smakene mann, jeg ble salig og forelsket!

Chedi Tallinn - Crispy Duck Salad

Resten av selskapet ble like stille og salige.  Forrettene var så imponerende at da hovedrettene kom, ble vi nødt til å gjøre visse endringer. Vi måtte bare smake på alt de hadde, så vi bestilte rett og slett alt på menyen. Servitøren trodde vi spøkte, men det gjorde vi altså ikke. Det var ribbe røkt i jasminte, torsk med champagne og honning, biff med merlot, pasjonsfruktparfait og semifreddo av blåbær. Chedis moderne tilnærming til asiatisk matkultur hadde sjarmert en gjeng med hurragutter i senk, og forandret dem til siklende, men veloppdragne matelskere. Bordet vi satt på hadde en toppplate i midten som kunne dreies hele veien rundt, skreddersydd for å dele mat. Det kom flere forretter, hovedretter og tilbehør i alle mulige tenkelige sammensetninger på bordet. For et matgilde og for en matglede vi opplevde ved dette besøket!

Det har blitt flere turer til Tallinn siden, og det vil bli mange flere. Chedi ligger på topp 5 hvert eneste år i kåringen av Estlands beste restauranter og i 2011, ble den kåret til Estlands beste. Spør du meg, kan en reise til Tallinn forsvares bare ved å spise på her. Jeg drømmer fortsatt om Chedi – møtet med en sprø and har merket meg for livet!

Chedi på nett: http://chedi.ee

Tallinn er fortsatt et rimelig alternativ å reise til sett med norske øyne. Flyet til Tallinn tar ca 1 1/2 time fra Gardermoen. ER du ute i god tid kan du få flybilletter tur retur for 600 kroner og du kan velge mellom hoteller i alle klasser. Vi bodde på Swissotel Tallin, som er et skikkelig luksushotell med et lekkert spaanlegg hvor prisene starter på ca. 1000 kroner natten. De har også utsøkt mat å by på i sin egen restaurant, samt små retter i skybaren som foie gras og chorizo. På kjøpet får du en fantastisk utsikt over hele Tallinn. Hotellet ligger 15 minutter med bil fra flyplassen og har alle fasiliteter i øyeblikkelig nærhet, inklusivt et stort kjøpesenter som ligger inntil hotellet. PS! Meld deg på nyhetsbrev fra hotellet. Av og til har de supertilbud som nesten er vanskelig å si nei til.

Swissotel Tallinn på nett: http://www.swissotel.com/hotels/tallinn/

Chedi Appelsin andChedi Tallinn restaurant (2) chedi_content_tunnustused

content_about Swissotel TallinnSwissotel Tallinn SPA

Tekst: Kulinariske Knut
Foto: Chedi, Swissotel