Gazpacho

Gazpacho

Hallands Fläder, som navnet tilsier inneholder smak av hylleblomst. Denne snapsen egner seg godt til krydrede retter, som meksikanske tacos og denne spanske klassikeren – gazpacho. Suppen blir aller best hvis du kutter ingrediensene dagen før og lar de ligge å trekke.

Oppskrift gazpacho (4 personer)

1 kg plommetomat
250 g Pelatitomat på boks
1 agurk
2 rødløk
2 hvitløk
2 rød paprika
50 g fersk basilikum

Kutt alle ingrediensene i terninger og bland dem med:

1dl rødvinseddik
50 g sukker
Salt og pepper
La det stå over natten og bland ingrediensene i en blender dagen etter. Smak til med mer eddik, salt, pepper og noen dråper olivenolje.

Drikke til gazpacho : Hallands Fläder har en krydret smak med tydelig karakter av hylleblomst, og innslag av einebær og karve. Serveres avkjølt som snaps. Denne egner seg ikke til sild, men derimot til krydret mat, som f.eks. meksikanske tacos.

Gazpacho ala Smalhans!

Varenummer: 9794301
Pris: 299,90 kr (70 cl)

BURGER, ØSTERS OG GAZPACHO MED AKEVITT?

Akevitt og snaps er selvskrevne gjester på julebordet, men få er klar over at det smaker utmerket til mye annen mat også. Som sjømat og ost, og til og med til en god cheeseburger! Vi ble nylig introdusert for en 4-retters meny komponert av kokkene på Oslorestauranten Smalhans og akevitteksperten Calle Magnusson. Her får du oppskriftene på fire knallgode retter med snaps- og akevittanbefalinger til hver enkelt av dem. Vi lover at du blir positivt overrasket!

Calle Magnusson

Calle Magnusson, akevittekspert

I følge akevitteksperten Calle Magnusson er snaps og akevitt en velsmakende tradisjon vi bør ta bedre vare på. I gamle dager var de gylne dråpene et langt mer vanlig syn på norske og skandinaviske festbord, men så kom påvirkningen fra Sør-Europa, og vin og annet brennevin tok over plassen på bordet. I Norge i dag er det stort sett i julen vi bruker akevitt, kanskje noen ganger på fjellet i påsken.

– Akevitt er vårt bidrag til verdensgastronomien, og slik som franskmennene jobber med sine calvados og champagner og italienerne med sine amaroneviner, bør vi jobbe med våre håndverksprodukter, mener Calle Magnusson. Det er så mye god mat som kan nytes i godt selskap med våre ulike snaps- og akevittyper.
Sammen med kokkene på Smalhans, har han komponert en for mange av oss inviterte en mildt sagt overraskende meny, der hver rett er paret med en spesiell snaps eller akevitt. Menyen består av østers med sjalotteddik, gaspacho, cheeseburger med chiliaioli og oster og skinke. De ulike snapsene og akevittene gjør måltidet til en svært så spennende og velsmakende opplevelse, og som Calle påpeker er det viktigste at drikken skal høyne maten, så derfor er det viktig at den enten kontrasterer eller komplimenterer.

– Jeg har jobbet lenge med å utvikle gode smakskombinasjoner, og noe av det morsomste med det er å se den aha-opplevelsen gjestene mine får i møte med akevitt og for dem nye matretter, avslutter Calle.

Østers med sjalotteddik

Østers med sjalotteddik

Akevitt smaker godt til det meste av fersk norsk sjømat – også østers. Disse er enkelt tilberedt med en sjalotteddik og toppet med fersk gressløk.

Oppskrift (4 personer)

12 østers
3 sjalottløk
Eddik
Vann
Olivenolje
Gressløk

Vask og skrubb de levende østersene godt. Åpne dem forsiktig med en østerskniv. Pass på at kraften ikke renner ut. Anrett østersen på knust is eller grovt havsalt.
Finhakk sjalottløken og kok den i litt eddik og vann. La løken avkjøles og bland med litt olivenolje. Fordel blandingen i østersene. Dryss finhakket gressløk over og server.

Drikke: Läckö Slottsaquavit. Stor, krydret duft med tydelig karakter av dill, og med innslag av karve. Denne inngår i Svenska Nubbar som inneholder 10 5 cl-flasker med ulike typer snaps og akevitt.

Varenummer: 9960508
Pris: 289,90 kr (50 cl)

Cheeseburger med chiliaioli

Cheeseburger med chiliaioli

Få matretter har vel hatt så stor fokus de siste to årene som hamburgeren. I Oslo har det blitt åpnet flere spisesteder der det kun selges gourmetburgere. Vil du være et skritt foran hipsterne som frekventerer disse stedene, kan du jo alltids overraske gjestene dine med en snaps til!

Oppskrift (4 personer)

500 g renskåret oksekjøtt av høyrygg
1 ts salt
1 krm pepper
3/4 dl vann
4 skiver cheddarost
4 skiver av bifftomat
4 salatblader
4 hamburgerbrød

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Mal kjøttet på kvern eller findel det i en food processor. Bland det deretter sammen med salt og pepper i en arbeidsbolle. Tilsett bare såpass mye vann at farsen blir smidig. Form hamburgerne med fuktet hånd. Legg dem på en fjøl skylt med kaldt vann og hakk rutemønster på oversiden. Stek hamburgerne i varm panne med lite fett, 1-2 minutter på hver side. Legg osten på hamburgerne og sett de inn i ovnen og la osten smelte. Legg hamburgerbrødene i pannen og varm dem raskt på hver side. Smør chiliaioli på underdelen av hamburgerbrødet. Deretter legger du på salatblad  og tomat. Legg de ferdige cheeseburgerne på og topp med toppen av hamburgerbrødene.

Chiliaioli:
1 ts hvitvinseddik
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 eggeplomme
Salt
3 dl nøytral olje
Pepper
1 rød chili
1 fedd hvitløk
Ketchup
Worchestershiresaus
Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Hell eddik, sennep og sitron i en bolle. Pisk det godt sammen. Tilsett eggeplommen og pisk videre. Ha en klype salt i og pisk grundig samtidig som du heller oljen i en uavbrutt tynn stråle. Fjern frøene fra chilien, og finhakk den. Press hvitløken, og tilsett den. Smak til majonesen med salt, pepper, chili, hvitløk, ketchup og worcherstershiresaus.

Drikke: Östgöta Sädes Brännevin har en ren smak med en viss sødme. Den har innslag av honning, halm og tørket frukt. Serveres avkjølt som snaps. Den er også god til grillet kjøtt, samt salt og fet mat – alt fra svin til okse. Denne inngår i Svenska Nubbar som inneholder 10 5 cl-flasker med ulike typer snaps og akevitt.

Varenummer: 9960508
Pris: 289,90 kr (50 cl)

Oppskrift på hamburgerbrød finner du her

Ostefat med skinke

Ostefat med skinke

Harde oster smaker veldig godt sammen med akevitt. Som tilbehør kan valnøttbrød og aprikosmarmelade anbefales.

Oppskrift (4 personer)

50 g Parmigiano Reggiano
50 g Kaltbach
50 g Appenzeller

Skinke:
50 g Prosciutto Soave Veneto

Drikke: O.P. Anderson Extra, har innslag av karve, anis, fennikel, sherry og maltwhisky. Den har en rund og fyldig karakter med innslag av tørket frukt. Avslutningen har en tydelig fatkarakter og litt antydning til røyk. Den smaker aller best til lagrede harde oster, men også til røkte retter og spare ribs som har en karamellisert overflate.

Varenummer: 2852401
Pris: 400 kr (70 cl)

Tekst: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.