Ostefat med skinke

Ostefat med skinke

Harde oster smaker veldig godt sammen med akevitt. Som tilbehør kan valnøttbrød og aprikosmarmelade anbefales.

Oppskrift ostefat med skinke (4 personer)

50 g Parmigiano Reggiano
50 g Kaltbach
50 g Appenzeller

Skinke:
50 g Prosciutto Soave Veneto

Drikke til ostefat med skinke: O.P. Anderson Extra, har innslag av karve, anis, fennikel, sherry og maltwhisky. Den har en rund og fyldig karakter med innslag av tørket frukt. Avslutningen har en tydelig fatkarakter og litt antydning til røyk. Den smaker aller best til lagrede harde oster, men også til røkte retter og spare ribs som har en karamellisert overflate. Perfekt til ostefat med skinke!

Varenummer: 2852401
Pris: 400 kr (70 cl)

BURGER, ØSTERS OG GAZPACHO MED AKEVITT?

Akevitt og snaps er selvskrevne gjester på julebordet, men få er klar over at det smaker utmerket til mye annen mat også. Som sjømat og ost, og til og med til en god cheeseburger! Vi ble nylig introdusert for en 4-retters meny komponert av kokkene på Oslorestauranten Smalhans og akevitteksperten Calle Magnusson. Her får du oppskriftene på fire knallgode retter med snaps- og akevittanbefalinger til hver enkelt av dem. Vi lover at du blir positivt overrasket!

Calle Magnusson

Calle Magnusson, akevittekspert

I følge akevitteksperten Calle Magnusson er snaps og akevitt en velsmakende tradisjon vi bør ta bedre vare på. I gamle dager var de gylne dråpene et langt mer vanlig syn på norske og skandinaviske festbord, men så kom påvirkningen fra Sør-Europa, og vin og annet brennevin tok over plassen på bordet. I Norge i dag er det stort sett i julen vi bruker akevitt, kanskje noen ganger på fjellet i påsken.

– Akevitt er vårt bidrag til verdensgastronomien, og slik som franskmennene jobber med sine calvados og champagner og italienerne med sine amaroneviner, bør vi jobbe med våre håndverksprodukter, mener Calle Magnusson. Det er så mye god mat som kan nytes i godt selskap med våre ulike snaps- og akevittyper.
Sammen med kokkene på Smalhans, har han komponert en for mange av oss inviterte en mildt sagt overraskende meny, der hver rett er paret med en spesiell snaps eller akevitt. Menyen består av østers med sjalotteddik, gaspacho, cheeseburger med chiliaioli og oster og skinke. De ulike snapsene og akevittene gjør måltidet til en svært så spennende og velsmakende opplevelse, og som Calle påpeker er det viktigste at drikken skal høyne maten, så derfor er det viktig at den enten kontrasterer eller komplimenterer.

– Jeg har jobbet lenge med å utvikle gode smakskombinasjoner, og noe av det morsomste med det er å se den aha-opplevelsen gjestene mine får i møte med akevitt og for dem nye matretter, avslutter Calle.

Tekst: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.