Hvit asparges
Nå står endelig aspargessesongen og banker på døren. Den velsmakende grønnsaken fås fersk i mai og juni, så det gjelder å nyte den mens det enda er tid. Den hvite varianten popper opp så fort solstrålene treffer jorden – det vil si i begynnelsen av mai. Ikke så lenge etter St. Hans er det slutt, så når det kommer til hvit asparges snakker vi om en eksklusiv råvare. I en matverden hvor vi har tilgang til råvarer fra stort sett hele verden året rundt, føles det som rene luksusen å sette tennene i noe som ikke er konstant tilgjengelig. For asparges smaker aller best når den er nyinnhøstet. Det er nå duften, smaken og saftigheten er på topp. Her i Norge dyrkes kun den grønne varianten, men den hvite som vi importerer er så populær at den er godt tilgjengelig hos grønnsakshandlere og i velassorterte matbutikker. Hvis du ikke finner den hos din lokale butikk, så be dem om å bestille til deg! Hvit asparges skal være tørr, glatt og saftig. Hodet skal være lukket og snittflaten skal være frisk. Den skal helst være tykk og skrelles før bruk. Avhengig av tykkelse er koketiden 4–6 minutter i lettsaltet vann, tilsatt litt sukker og sitron. Kok aldri hvit asparges i aluminiumskjele, da det setter metallsmak på den.