Velg øl som drikke på nasjonaldagen!

Velg øl som drikke på nasjonaldagen! - Amund Polden Arnesen ølsommelierI følge vår ølekspert Amund Polden Arnesen, bør vi selvsagt velge øl som drikke på nasjonaldagen. Med alle de nye norske bryggeriene som har dukket opp de siste årene, kan du fint matche godt brygg til norske nasjonalretter.

Av Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier, fag- og kursansvarlig i Smakselv.no

Her er syv gode anbefalinger til den store dagen:

Til ølfrokosten

1. Lervig Lucky Jack fra Stavanger.

Dette friske og humlerike ølet har både lav bitterhet og alkoholprosent. Dermed får du en frisk og oppløftende start på feiringen uten det hele tar av for tidlig. Kjøpes på dagligvarebutikker med godt utvalg.

Til skalldyr

  1. Nøgne Ø Wit fra Grimstad. Dette friske og sitruspregede hveteølet er som skapt for å gå sammen med deilig krabbe, hummer og reker. I tillegg er dette ølet veldig lite skremmende og kommer til å falle i smak hos de aller fleste. Også det får du på dagligvarebutikker med godt utvalg.

Til jordbær og fløte:

  1. Haandbryggeriet Haandbakk. Øl til Jordbær? Er du gæærn? Det er bare en måte å finne ut det på. Prøv! Syren og sødmen i dette spesielle ølet fra Drammen vil løfte jordbærene til nye høyder. Det er crazy, men fy f … for en smaksbombe! Kjøpes på Vinmonopolet, men er vanskelig å få tak i. Gode alternativer er Duchesse de Bourgogne og Wild Beer CO Modus Operandi. Begge disse er også tilgjengelig på Vinmonopolet.

Ølets champagne

  1. Lindheim Farmhouse Saison eller 5. Boon Geuze

Når ølet skal konkurrere med champagnen, må det ha en eleganse som kan måle seg med det beste fra Champagne. Lindheim Ølkompani fra Gvarv i Telemark har en fruktig og elegant Farmhouse Saison som leverer på det punktet – så til de grader. Ta den helt ut: Servér ølet i champagneglass!

  1. Hvis vi skal tillate oss å se utenfor landets grenser på nasjonaldagen, så er det et heftig tips å erstatte champagne med øl. Geuze er ølverdens kanskje merkeligste stil. Den er sur og har ligget tre år på fat. Den slår ut selv den mest komplekse årgangschampagnen.  Du kommer sannsynligvis enten til å elske den eller hate den. Prøv en Boon Geuze fra Belgia. Begge disse ølene kjøper du på Vinmonopolet.Til grillmaten
  2. Ægir Naglfare fra Flåm. Skal det grilles, må det litt farge og malt til. Ægir Naglfare er en brown ale med en fyldighet og et maltpreg som gifter seg med smaken på grillet kjøtt. Og husk: Det blir alltid bedre med kull! Kjøpes på dagligvarebutikker med godt utvalg.Til bløtkaken
  3. Aass Bokk fra Drammen. Bløtkake og bokk er en nesten klisjepreget klassiker i ølkretser, men som de fleste klisjeer har den blitt slik av en grunn. Deilig maltsødme fra ølet komplementerer den fete kremen perfekt og gir en herlig totalopplevelse for de av oss med sans for det søte her i livet. Kjøpes på Vinmonopolet.Husk at nasjonaldagen er lang og øl er lavere i alkoholprosent enn vin. Få med deg hele dagen, med godt øl i magen!

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.