Ølbrygging | Malt
Ølets basis og gjærens næringskilde
For å brygge øl trenger du vann, malt, humle og gjær. I vårt ølbryggingskurs får du en kort og forenklet innføring i de ulike ingrediensene, hvilke egenskaper de har, og hvordan de kan påvirke ølet du brygger. Som første steg i kurset tar vi for oss malten, som danner basisen for ølet og som fungerer som næringskilde for gjæren.
For å lage vørter, som under gjæring blir til øl, er du helt avhengig av malten. Dette er spiret og tørket korn (som oftest bygg). Malten fremstilles ved at kornet trekkes i vann slik at det begynner å spire. Deretter tørkes kornet på ulike temperaturer for å få fram ulike egenskaper. Under maltingsprosessen dannes ulike enzymer som gjør at du kan utvinne gjærbart sukker fra malten.
I ølbryggingens verden deler man malten inn i to hovedkategorier: basemalt og spesialmalt. Av basemalten er man i stand til å utvinne en stor mengde gjærbart sukker, og de fleste øl er laget med 80-100% basemalt. De vanligste typene basemalt er palemalt, pilsnermalt og hvetemalt
Spesialmalten brukes på sin side i mindre andeler, men er i mange øltyper helt avgjørende for ølsortens typeriktighet. Dette for å sette farge og smak. En stout er eksempelvis velkjent for å inneholde ristet bygg (roasted barley), men også her i en mindre mengde.
Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!
Ølbrygging leveres i samarbeid med Amund Polden Arnesen (Norges første ølsommelier) og Bjørn Harald Færøvik fra Smakselv.no.