Ølbrygging | Malt

Ølets basis og gjærens næringskilde

MaltFor å brygge øl trenger du vann, malt, humle og gjær. I vårt ølbryggingskurs får du en kort og forenklet innføring i de ulike ingrediensene, hvilke egenskaper de har, og hvordan de kan påvirke ølet du brygger. Som første steg i kurset tar vi for oss malten, som danner basisen for ølet og som fungerer som næringskilde for gjæren.

For å lage vørter, som under gjæring blir til øl, er du helt avhengig av malten. Dette er spiret og tørket korn (som oftest bygg). Malten fremstilles ved at kornet trekkes i vann slik at det begynner å spire. Deretter tørkes kornet på ulike temperaturer for å få fram ulike egenskaper. Under maltingsprosessen dannes ulike enzymer som gjør at du kan utvinne gjærbart sukker fra malten.

I ølbryggingens verden deler man malten inn i to hovedkategorier: basemalt og spesialmalt. Av basemalten er man i stand til å utvinne en stor mengde gjærbart sukker, og de fleste øl er laget med 80-100% basemalt. De vanligste typene basemalt er palemalt, pilsnermalt og hvetemalt

Spesialmalten brukes på sin side i mindre andeler, men er i mange øltyper helt avgjørende for ølsortens typeriktighet. Dette for å sette farge og smak. En stout er eksempelvis velkjent for å inneholde ristet bygg (roasted barley), men også her i en mindre mengde.

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

Ølbrygging leveres i samarbeid med Amund Polden Arnesen (Norges første ølsommelier) og Bjørn Harald Færøvik fra Smakselv.no.

Malt utvalg