Vigramør

Sunnmørsdelikatesse med ny vri

Vi i Kulinarisk er levende opptatt av gode norske råvarer, og et av våre mål er å fremheve de mange eminente småskalaprodusentene rundt omkring i landet. Vi lanserer nå derfor en artikkelserie der vi presenterer ikke bare produsentene, men også leker oss med råvarene og utvikler nye oppskrifter. Først ut er Roald Kjøtt og deres Vigramør, en delikatesse fra Roald på Sunnmøre. Den brukes tradisjonelt til julemat, brentsnut og komle, men den er så god at den bør nytes i så mange flere former. Vi har tatt oss friheten med å bruke den i bl.a. en lasagne og en franskinspirert gryte. Møt Olav Bjørn Roald – 3. generasjons pølsemaker og nyt fem spennende oppskrifter med den velsmakende pølsen.

Olav bjørn Roald - Roald Kjøtt

Olav Bjørn Roald, daglig leder, Roald Kjøtt

Fra tidlige tider har det vært laget mør på bygdene på Vestlandet. Mør er en pølse av en grovmalt blanding svinekjøtt og krydder, i et forhold som gir en særegen smak og som har god holdbarhet. På Vigra er det god tilgang til lokale krydderurter som ble benyttet i produksjonen, men tidligere var det slik at de fleste gårdene hadde sin egen oppskrift. Ikke bare på Vigra, men også ellers i fylket. Selv om produsentene i hovedsak benyttet samme råstoff, utviklet de enkelte gårdene sin egen særpregede smak ved hjelp av hemmelige oppskrifter som gikk i arv gjennom generasjoner. Oppskriften på Vigramør, har også gått i arv og hviler nå i hendene på 3. generasjons pølsemaker og daglig leder Olav Bjørn Roald i Roald Kjøtt. På begynnelsen av det 20. århundret gjorde harde levekår i fjordene på Sunnmøre at mange mennesker flyttet ut på kysten og bosatte der. Blant disse var Ole Viddal fra Hjørundfjorden. Han var slakte, og flyttet til Vigra i 1927. Med seg hadde han sin egen oppskrift på svinemør. Vigra egner seg av natur veldig godt til grisehold. Øya er flat og fri for snø og kulde nesten hele året. De fleste gårdene hadde derfor gris som husdyr. Oles mør ble etter hvert veldig populær slik at flere leverte grisene til slakt hos ham, for så å få Vigramøren tilbake. Siden 1990 har det vært 3. generasjon Viddal, Olav Bjørn Roald som driver tradisjonen videre.

Hva er Vigramør?
– Vigramør er svinemør. En slags pølse laget kun av svinekjøtt og ikke noen form for innmat. Vi bruker kun rent svinekjøtt, og tilsetter litt spekk slik at fettprosenten blir på 30 % fett.

Hva er det som gjør produktet ditt unikt?

– De aller fleste produsenter blander storfe eller fårekjøtt, og da en del produksjonskjøtt som hjerter, mellomgulv, røkt og urøkt osv., potetmel og diverse tilsetninger for å få ned pris og økt lønnsomhet, men også for å oppnå ønsket smak.

Det som er det viktigste for oss er kvalitet. Mange sliter dessverre med matallergi. I Vigramøren bruker vi ikke noen form for tilsetningsstoffer. Tanken er det skal være et rent produkt som ikke er spedd ut med noen form for væske, men slik alle kan spise det med ren samvittighet. Vi selger den i rå tilstand fordi vi ønsker at kunden skal få den beste opplevelsen av fersk og nykokt svinemør, da den blir varmebehandlet bare en gang.

Hva er det beste med bransjen/arbeidet ditt?

– Jeg føler meg ganske heldig som får lov til å fortsette tradisjonen og være pølsemaker i 3. generasjon. I fjor solgte vi 21 tonn med Vigramør, så at folk setter pris på håndtverket vårt er kanskje den største gleden.

Mye av svinemøren blir spist til høytider og spesielt til jul, men er absolutt et helårsprodukt. Mange av oss sunnmøringer spiser svinemør hver uke.

Høydepunkter for Vigramør?

– Høydepunktet er selvfølgelig jule- og nyttårsmiddag. Sunnmøringer har i alle tider hatt tradisjon med svinemør, fåreribbe og svineribbe til høytider. Ved kysten blir det brukt mye urøkte produkter og inne i fjordene på blir alt røkt.

Hva er den beste måten å tilberede Vigramør på?

– Den beste måten å tilberede Vigramøren på, er legge hele rullen i en kjele med vann, for så å koke opp og la den trekke videre i 30- 35 minutter. Etterpå skjærer du den opp i servingsstykker.

Vigramøroppskrifter

PØLSEHJUL MED PEPPERROTMOS OG EPLESALSA

Pølsehjul med pepperrotmos og eplesalsa

Deilig delemat på en fredagskveld sammen med gode venner – pølsehjul servert sammen med pepperrotmos, eplesalsa og sennep. Liten skål fra Pillivuyt. Trefjøl og keramikkskåler fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia.

Oppskrift (4-6 personer)

1 pakke Vigramør (ca. 900 g)
3 kvaster fersk salvie

Kok opp vann og legg Vigramøren i vannet. Kok opp på nytt, og la deretter vigramøren trekke i 30-35 minutter.

Forvarm deretter grillen i ovnen. Krøll sammen et stort ark bakepapir og væt det under springen. Glatt det så ut på benken. Kveil sammen pølsene til et hjul. Stikk et par trespidd gjennom for å holde alt sammen. Plukk av salvieblader og putt dem i mellomrommene. Ringle over olivenolje og gni den inn. Løft opp bakepapiret og flytt pølsehjulet over i en stor ildfast form. Riv av alt overflødig papir. Sett formen under grillen på øverste rille og stek i 5 minutter, eller til pølsen er gyllen.

Pepperrotmos:

3/4 kg poteter
75 g smør
50 g revet fersk pepperrot
Salt og nykvernet pepper

Kok opp vann i en gryte eller i en vannkoker. Skjær potetene i centimeter store stykker. Ha dem i en kjele og dekk dem så vidt med kokende vann. Ha i en klype salt og legg på lokket. Kok potene møre. Sil dem deretter av i et dørslag. Ha dem tilbake i kjelen og mos dem sammen med smør og litt salt og pepper. Rør inn pepperrot til slutt.

Eplesalsa:

3 grønne epler
1 dl eplecidereddik
100 g brunt sukker
1 stor sjalottløk, i ringer
½ finhakket rød chili
1 ts revet frisk ingefær
1 hvitløksfedd, finhakket
½ økologisk sitron, revet skall av den
¼ ts salt
¼ ts pepper

Skrell eplene og skjær bort kjernehusene. Del eplene i små terninger. Legg eplebitene i en gryte sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre. Smak til med salt og pepper.

Server pølsehjulet på en trefjøl sammen med pepperrotmos, eplesalsa og en god engelsk sennep.

Bestill her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen / Karina Florentz

PØLSELASAGNE

Pølselasagne

Vigramøren har uendelige mange bruksområder. Vi har her laget en variasjon over lasagne, som er godt krydret og servert sammen med en enkel salat som består av ruccula og cherrytomater. Form og salatbolle fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia. Små skåler fra Pillivuyt.

Oppskrift (4 personer)

1 ss olivenolje
½ kg Vigramør, skåret i skiver
3 hvitløksfedd, presset
200 g aromasopp, i skiver
1 ss tørket timian
1 ss tomatpure
20 cherrytomater
6 ss creme fraiche
2 ts dijonsennep
100 g vellagret hvitost
6 lasagneplater
Salt og nykvernet pepper

Kok opp vann og legg Vigramøren i. Kok opp på nytt, og la deretter vigramøren trekke i 30-35 minutter.

Varm oljen i en stekepanne. Stek Vigramøren i i et par minutter på hver side. Når den er gyllen og sprø, tilsett hvitløken, soppen og timianen. Stek i 4-5 minutter til soppen er myk og gyllen.

Kok lasagneplatene etter anvisningen på pakken.

Rør inn tomatpureen, cherrytomatene og 4 ss vann i pølseblandingen. Legg lokk over og la det småkoke i 6 minutter. Fjern deretter lokket og knus tomatene med baksiden på en stor skje eller tresleiv. Smak til med salt og pepper.

Ha creme fraiche, sennep, halvparten av osten i og smelt på lav varme. Smak til med salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Legg et lag med lasagneplater i bunnen av en ildfast form. Topp med et lag av Vigramørblandingen og deretter et nytt lag med lasagneplater, gjenta prosessen og avslutt med et lag med Vigramørblandingen. Strø til slutt resten av osten over. Stek i ca. 7-10 minutter til osten bobler og er litt gyllen.

Server med en grønn salat og hvitløksbrød.

Bestill her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen / Karina Florentz

CIABATTA MED VIGRAMØR OG RØDKÅLSALAT

Ciabatta med vigramør og rødkålsalat

Ikke glem Vigramør som pålegg! Sammen med en syrlig rødkålsalat og dijonsennep blir det et ypperlig lunsj-, eller kveldsmåltid! Salatbolle og trefjøl fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia.

Oppskrift  (4 personer)

4 ciabattaer
1 håndfull frisk basilikum
400 g vigramør
1 ss dijonsennep
Salt og nykvernet sort pepper
4 ciabattaer

Kålsalat:
½ liten rødkål
1 rødløk
1 frisk rød chili, uten stilk og frø
3 ss extra virgin olivenolje
Salt og nykvernet pepper
2 økologiske sitroner, saften av dem

Kok opp vann og legg Vigramøren i. Kok opp på nytt, og la deretter vigramøren trekke i 30-35 minutter.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skjær pølsene i 2 cm store skiver, og stek dem i godt smør på middels varme i et par minutter på begge sider.

I mellomtiden skjærer du av den tykke stilken nederst på kålen. Rens kålen og skjær den i 4 deler. Legg dem i en food processor og skjær i tynne skiver. Skrell løken og del den i to. Riv av toppen på halve bunten av basilikumen og ha det i food processoren sammen med chilien.

Tøm de strimlede grønnsakene i en stor bolle og tilsett en god klunk olivenolje og en klype salt og pepper. Klem sitronsaften over og bland alt sammen godt. Smak ev. ytterligere til med salt og pepper.

Del ciabattaene i to og legg dem i stekeovnen på rist under stekepannen. La dem stå i 2-3 minutter.

Smør ciabattaene med et tynt lag med dijonssennep. Legg kålsalat over og topp med Vigramør.

Bestill her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen / Karina Florentz

MIDDELHAVSGRYTE MED VIGRAMØR

Middelhavsgryte med Vigramør

Vigramøren er passer ypperlig i gryteretter. Her har vi laget en med smaker fra Middelhavet servert sammen med hvitløksbrød. Gryte fra Le Creuset.

Oppskrift (4 personer)

1 pakke Vigramør, (ca. 900 g)
2 rødløk
4 fedd hvitløk
5 store aromasopp i skiver
1 boks kokte store hvite bønner (400 g)
1 boks skåldede tomater (400 g)
Ca. 1,2 l oksekraft
Ca. 1 ts nykvernet sort pepper
En ss med tørkede middelhavsurter f.eks. oregano, basilikum, salvie
Olivenolje
Salt og nykvernet sort pepper
1 håndfull fersk salvie

Kok opp vann og legg Vigramøren i vannet. Kok opp på nytt, og la deretter vigramøren trekke i 30-35 minutter.

Skjær deretter pølsene i biter på noen få centimeter. Skjær soppen i tynne skiver. Hakk løk og hvitløk.

Stek pølsene i en stor gryte over middels varme til de får litt farge. Ta pølsene ut av gryten og brun løk og sopp til de får en vakker gulbrun farge. Tilsett pepper og krydder, deretter tomater, kraft, avrente bønner og pølser. Kok opp og reduser varmen. La det småkoke under lokk i 15-20 minutter. Hvis du synes gryten er for tynn i konsistensen, tykner du den med maizena. Smak til med salt og pepper og tilsett fersk salvie. Server med godt hvitløksbrød eller potetmos.

Bestill her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen / Karina Florentz

PYTT I PANNE MED SPEILEGG OG RØDBETESALAT

PYTT I PANNE MED SPEILEGG OG RØDBETESALAT

Bruk rester av Vigramør til pytt i panne. Servert sammen med en deilig salat av bakte rødbeter har du et festmåltid i hverdagen!

Oppskrift (4 personer)

400 g Vigramør, forhåndstrukket og skåret i terninger
400 g poteter, i terninger
1 ss olivenolje
2 løk, finhakket
3 epler, uten kjerner og skåret i små terninger
Salt og nykvernet pepper
4 egg
Ruccula til pynt

Rødbetesalat:

2 kokte rødbeter, raspet
1 ss akasiehonning
1 ss disjonsennep

Kok opp vann i en kjele. Tilsett potetene og kok i 5 minutter til. Hell av vannet og la det renne av i et dørslag.

I mellomtiden steker du løken og eplet i litt olje i en stekepanne til det er mykt. Tilsett pølsebitene og potetene og stek videre til det er sprøtt og gyllent. Stek eggene i en annen panne i mellomtiden.

Bland rødbetene med sennep og honning og smak til med salt og pepper.

Server pytt i pannen på separate tallerkener, pynt med ruccula og topp med et speilegg på hver. Rødbetesalaten serveres ved siden av.

Bestill her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen / Karina Florentz

roald-kjøttRoald Kjøtt
Telefon: 988 71 275
E-post: [email protected]
Nettside: vigramor.no

Send inn tips

Produsert av: Iver Bostad, Fuglefjellet AS

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.