Helstekt gås med epler og svisker
Oppskrift (6 personer)
1 gås 3-4 kg
2 ss salt
1 ts pepper
1 pose svisker
2 syrlige epler
2 ss smør
1 l gåsekraft
Saus:
7 dl kraft fra gåsen
2 ss gåsefett
1 ½ ss mel
1 dl rødvin
1 dl fløte
2 ss ripsgelé
Litt sitronsaft
Salt og nykvernet pepper
Helstekt gås med epler og svisker
Forvarm stekeovnen til 220 grader. Skjær bort overflødig fett fra buken. Skjær av vingene og kok kraft av dem sammen med halsen. Rens eplene og del dem i 8 store biter. Salte og pepre inne i skroget og fyll med svisker og epler. Salte og pepre utsiden av gåsen og legg den i en langpanne. Smør deretter gåsen inn med romtemperert smør og sett den i stekeovnen i 20 minutter.
La gåsen brunes lett og sett deretter varmen ned til 150 grader. La den stå inne i 2- 2 ½ time. Den siste timen tilsetter du kraften du har kokt på hals og vinger. Når gåsen er ferdig, heller du kraften og fettet av langpannen. Skum fettet av.
La gåsen hvile i ovnen på 70 grader til du skal skjærer den opp. I mellomtiden lager du sausen.
Skum bort alt fettet i gåsekraften. Ta litt av fettet og fres det i en gryte sammen med mel. Brun melet lett og spe ut med rødvin og kraft. Kok ned sausen til 4 dl og tilsett fløte. Smak til med salt, pepper, ripsgelé og litt sitronsaft.
Ved anretting skjærer du ut lårene og deler dem i to eller tre. Skjær deretter ut brystfiletene og del dem i skiver. Server med stekte mandelpoteter og rødkål.
RØDKÅL
Oppskrift
1 helrødkål på ca. 1 kg
2 røde epler
1 dl ripssaft
1 dl eddik, helst bringebær eller rødvin
1 ss sukker
nykvernet salt og pepper
100 g ripsgele
Fjern det ytterste laget og skjær rødkålen i tynne strimler. Skjær eplene i skiver. Legg kål og epler i en stor gryte og tilsett saft, eddik og sukker. Når det koker, skrur du varmen ned, og lar kålen småkoke i 45 minutter. Rør inn ripsgelen og smak til med salt og pepper. Rødkålen blir enda bedre hvis den lages dagen i forveien.
HASSELBACKPOTETER
En klassisk svensk rett der poteten skjæres i skiver nesten helt igjennom og bakes i ovnen.
Oppskrift (4 personer)
8 (ca. 600 g) jevnstore poteter
Ca. 2-3 ss smør
1/2 ts salt
Ev. 1/2 dl brødrasp
Ta frem smøret slik at det blir romtemperert. Skrell potetene. Skjær potetene i tynne skiver men ikke helt igjennom. Hvis du f.eks. legger poteten i en tresleiv så kan du skjære uten å risikere å skjære helt igjennom. Legg potetene i en ildfast form. Bre smør på hver potet. Det beste er om smøret er romtemperert. Sett formen midt i ovnen på 225° i 25 minutter. Ta ut potetene og bre mer smør på og strø salt og ev. brødrasp over. Sett potetene inn i ovnen igjen og bak dem i ytterligere 20 minutter eller til de er myke. Så er hasselbackpoteter klare til servering.