Akevitt til julematen, hva skal du velge?

Vi spurte akevitteksperten Jonas Odland om et par enkle tommelfingerregler som vil gjøre det enklere for deg å velge riktig snaps eller akevitt til de ulike tradisjonelle rettene du spiser i julen.

AkevittParlan Kulinarisk

Det finnes en rekke ulike varianter av akevitt og snaps på vinmonopolet, og er du som de fleste av oss ikke ekspert på området, kan det gjøre deg litt usikker på hva du skal velge. Velger du en tradisjonell norsk akevitt som er krydret med karve passer den utmerket til stekt og røkt mat, samt røkt og gravet laks, men lurer du på å prøve ukjente varianter fra Sverige eller Danmark, er det et par ting du skal tenke på i følge produktutvikler og kryddermester Jonas Odland som er ekspert på feltet.

– Sørg alltid for å matche krydderet i maten med krydderet i snapsen. En dansk akevitt krydret med dill, vil alltid komplimentere gravlaks eller skalldyrsretter som har tilhørende saus eller majones med dill i. Til sild vil jeg helt klart anbefale en svensk akevitt som har både karve, anis og fennikel, som O.P. Anderson, sier Jonas.

Det er enkelt å forklare forskjellen på snapsen fra de tre skandinaviske landene. I Sverige drikker de snaps til alle høytider, dvs. til jul, påske og midtsommarfeiringen. Derfor har de også mer variasjon i kryddertilsettingen. Der lagres ikke snapsen på cherryfat som i Norge, men krydderet lagres på cognacfat før det tilsettes destillert sprit. I Danmark lagres ikke snapsen på fat overhodet, og derfor oppleves den som langt røffere i smaken enn norsk og svensk snaps. Har du lyst til å eksperimentere litt kan du for eksempel prøve Svenska Nubbar, som er en pakke med fem ulike snapstyper i 50 cl-flasker. Men er det overhodet noe poeng i å drikke snaps eller akevitt, det holder vel med øl eller vin?

– Akevitten høyner smaken på maten, og siden den holder 40 %, fungerer den som et løsemiddel som får ut smaken på maten mye bedre enn hva øl og vin gjør. Krydderet i spriten er også med på å forhøye smaken på maten. Den sørger også for å hjelpe kroppen med å bryte ned fettet, forteller Jonas.

En annen viktig ting å huske på er temperering. Akevitt eller snaps skal ikke som mange tror legges i fryseren. Det måtte man i gamle, gamle dager da spriten smakte så ille at man måtte fryse den ned for å døyve smaken. For å få mest mulig ut av både smaken på drikken, og derav også maten bør du servere den romtemperert eller fra kjøleskapet, avslutter Jonas.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.