Cup-one test | Moccamaster

I vår nye serie Kulinarisk tester, tar vi for oss ulike kjøkkenprodukter- og maskiner. Leverer de hva produsenten lover? Kan de gjøre hverdagen bedre og enklere? Er de verdt prisen? Her vil en av våre interne eksperter i tillegg til en av våre lesere få anledning til å teste, og presentere hver sin anmeldelse av produktet. Først ut er den nye enkoppstrakteren Cup-One fra Moccamaster, testet av Kulinariske Knut og vår leser og Facebookfølger Marius Thorsen.

Moccamaster Cup-One test

Cup – One kaffetrakter fra Moccamaster

Kulinariske Knut, er avhengig av god kaffe og vil helst ha den blodfersk. Han ble Kulinarisks selvfølgelige valg når den nye kaffetrakteren skulle testes. Her er hans opplevelse av nyvinningen:

Moccamaster har videreutviklet sin tradisjonelle kaffetrakter og laget en enkoppstrakter. Jeg er lidenskapelig opptatt av kaffe og liker at den er ferskest mulig. Blir kaffen stående, blir den for bitter for meg, så da jeg mottok denne enkoppstrakteren på kontoret ble jeg optimistisk.

Grønnfargen på trakteren er frisk. Er du ikke våken fra før, blir du det garantert selv før kaffen er klar. Trakteren finnes i flere forskjellige farger. Kremfarget, sort matt, oransje og rojal blå. Et godt utvalg som kan passe inn i de fleste lokaler, enten det er på kontoret eller i hjemmet.

Jeg pakket ut og monterte trakteren, noe som var veldig enkelt. Deretter kjørte jeg vann igjennom den et par ganger for å fjerne eventuelle rester fra produksjonen.  Samme prosedyre brukte jeg når jeg fylte på kaffe i filterbeholderen, noe jeg gjorde på øyemål. Det resulterte i en eksplosjon av en sterk kopp med kaffe, men selve traktingen fungerte godt.

Jeg tok frem reagensrør for å komme frem til den perfekte mengden kaffe. Denne prosessen gjorde hele kaffeopplevelsen kulinarisk. Jeg koste meg med rutinen og målte opp mengden med kaffe nøysommelig hver eneste gang. Resultatet var at jeg fikk kaffen min akkurat slik jeg ønsket meg, men i prosessen lærte jeg også hvordan jeg lager STERK, sterk, normal, svak og vannete kaffe. Jeg malte kaffe i ulike varianter og kjøpte inn flere forskjellige ferdigmalte typer i denne testen.  Mengden med kaffe du trenger for å brygge din kopp med kaffe varierer noe i forhold til malingsgrad og kaffeprodusenter. Så her er det mye som kan forskes på hvis det er ønskelig. Det følger med en kaffeskje som jeg brukte for å utarbeide mål for min perfekte kopp med kaffe. Med innkjøpt filterkaffe brukte jeg 1,4 skjeer til én kopp.

Det tar ca. 4 minutter å brygge en kaffekopp. De første gangene gikk det noe mer tid da jeg var i råvareprosessering og måling.  Det var gledelig bruk av tid.

Så hva synes kulinariske Knut om enkoppstrakteren?

  • Selve trakteren er av høy kvalitet og kan vare i lang tid (registrerer du deg hos Moccamaster har den 10 års garanti)
  • Den trakter kaffe på lik linje med den tradisjonelle kaffetrakteren
  • Det er et stort pluss at det alltid er nytraktet kaffe
  • Tidsforbruket til å brygge sin egen kopp kaffe er noe som nytes, enn så lenge
  • Valget av kaffetype, brenningsgrad og smak velger du selv
  • Automatisk tidsbryter som slår av kaffetrakteren
  • Prisen i utgangspunktet noe høy, men da den har 10 års garanti regnet jeg ut at kostnaden er 160 kroner per år. Noe som er akseptabelt.
  • Ikke en liten shot med kaffe. Her får du en skikkelig norsk stor og god kaffekopp

Det følger med en liten tannpirker som er lett å overse eller kaste. Det angrer du på når det kommer gruff ned i selve trakten som gjør at kaffen ikke kommer gjennom det lille hulet sitt.

Kan jeg anbefale enkoppstrakteren?

Ja, for de som elsker å trakte kaffe og som vil ha fersk filterkaffe gjennom hele dagen er dette absolutt et anbefalt kjøp.

Marius Thorsen, kunnskapsrik kaffedrikker – Kulinarisks følgere på Facebook og tester av Cup-One:

Moccamaster filter no. 1

Kaffefilter No. 1 til Cup-One fra Moccamaster

Technivorm har produsert sine Moccamaster kaffetraktere siden noen små år etter at Gerhardsen gikk av som statsminister. Nå skal ikke jeg sammenligne en kjøkkendings med selveste Landsfaderen, men det blir ikke direkte feil å kalle dette legendariske stykket industridesign en bauta innen nord-europeisk kaffehistorie. Moccamaster sto på kjøkkbenken til farmoren din, i kantina på jobben, på kaffebaren rundt hjørnet, og selges fortsatt i bøtter og spann. De siste par-tre tiårene har kaffekulturen snudd om på seg selv minst et par ganger med kaffebarer, Nestlés kapselmaskiner, og etter hvert “vanlig” svart kaffe, nøye utvalgt og kjærlig brent, solgt av spesialister, brygget med håndbryggere. Moccamaster har tatt steget inn i den nye kaffetid med Cup-One, trakteren for deg som kun trenger én kopp kaffe av gangen. Via Kulinarisk.no har jeg fått anledning til å teste den og skrive noen ord om det.

Ved utpakking lyser en, la oss kalle den frisk, grønnfarge mot meg. Trakteren kommer nemlig i en rekke friske farger, og denne er tilfeldigvis grønn. Det kan jeg leve med, for førsteinntrykket er et solid stykke kjøkkendings. Ikke plastic fantastic fra en fabrikk i Kina, men solid, kaldt stål skrudd sammen for å vare lenger enn et par måneder. Med en frisk grønnfarge utenpå.

I boksen finner jeg trakteren, med filterholder og lokk, og en pakke med 80 filtre. I tillegg har de puttet oppi to kaffekrus uten hank, men med fingerbeskyttende magebånd av silikon som matcher fargen på trakteren. De har også fått plass til ti ta med-kopper av papp med plastlokk. Krusene gjør jobben, og er gode å holde i. Jeg synes ærlig talt at de kunne byttet ut ta med-koppene av papp og kanskje det ene kruset med et godt termokrus. Den trakter jo kun én kopp av gangen, men her er vi kanskje inne på luksusproblemdelen av anmeldelsen.

Jeg har ikke målt bryggetemperaturen selv, men ifølge andre kilder holder den seg rundt midten av 90-tallet, hvilket er optimal bryggetemperatur. Selve bryggeprosessen tar ca. tre og et halvt minutt. Siden den trakter rett i koppen og ikke har noen varmeplate som må holdes varm, skrur trakteren seg fysisk av når kaffen er ferdig trukket, så da slipper du å få panikkanfall på grunn av en potensielt ikke avslått kaffetrakter på bussen på vei til jobben.

Kaffe grut i trakteren

Dette skjer hvis hullet i trakterkoppen tettes med kaffegrut.

Kaffen blir veldig god. Jeg har brukt den som min primære kaffebrygger i en uke nå, og den brygger kaffe av like høy kvalitet som de andre bryggerne vi har her i huset. Inntil nå har min foretrukne kaffebrygger vært en AeroPress håndbrygger, men nå har jeg gått helt over til Cup-One. Det er veldig praktisk å slippe unna med halve prosessen på morgenkvisten da jeg er litt sårbar og lite fornøyd med mye knoting.

Hullet som er kaffens vei ut av filter og filterholder er dessverre litt lite. Det gjør at det blir litt uggent å kverne kaffen fint, slik jeg foretrekker det, for kort ekstraksjonstid. Det gjør også at hullet fort blir tett hvis noe grut rømmer ut av selve papirfilteret. Dette skjedde ved kanskje tredje gangs bruk. Produsenten har forutsett dette problemet, og lagt ved en liten tannpirkeraktig plastdings for å redde stumpene. Den vil selvfølgelig bli borte i det øyeblikket du trakter din første kopp kaffe. Vi har vår ennå. Det er et mirakel.

Alt i alt er dette en super kaffetrakter Så, ville jeg kjøpt den selv? Ikke tale om. Den koster 1600 kroner, noe jeg anser som i overkant mye for en trakter som brygge én kopp med kaffe. Men har du litt kroner til overs, plass på kjøkkenbenken, og lyst på én god kopp kaffe, synes jeg at du skal hive deg rundt og løpe til et sted der de selger Moccamaster Cup-One.

Informasjon fra produsenten finner du her: www.moccamaster.com

Har du kommentarer du vil dele med oss i forbindelse med testen kan du sende de til [email protected]

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.