Vino Italia 2017

Tirsdag 10. oktober

Sted: Vinkjelleren til Grand Hotel.

Dato: 10. oktober 2017

Klokken: 16:00-19:00.

Pris: 240,-

Velkommen til en intim og hyggelig vinmesse for deg som elsker italiensk vin.

Smak og lær om de berømte vinkategoriene barolo, brunello, amarone og prosecco.

Vino Italia finner sted i Oslos kanskje hyggeligste vinkjeller, hos Grand Hotel midt i Karl Johans gate.

Disse produsentene vil du kunne møte og smake på utvalget til

Adami

Dette er navnet på en vingård, men fremfor alt er Adami en vinglad familie.

Den beste typen prosecco kommer fra vinmarker med optimale dyrkningsområder, derfor får de kvalitetsbetegnelsen, DOCG. Adami eier noen av de aller beste vinmarkene. Druene vokser i kupert terreng, og i bratte skråninger på cirka 400 meters høyde, i kalkrikt jordsmonn.

I dag driver Franco Adami vingården. Han er en forkjemper for å bevare vinens gode kvalitet. De siste årene har prosecco blitt en av verdens mest populære drikker, noe som dessverre har ført til en forringelse av kvaliteten. Dette har videre gått utover det gode ryktet til den boblende drikken. Franco Adami lager derimot høykvalitets-prosecco og gjennom sine elegante bobler viser han prosecco fra sin beste side. Han er også en av få som lager årgangs-prosecco fra enkeltvinmarker. Unikt er det også at han lager prosecco etter gammel, tradisjonell metode med gjæring på bunnfall, kalt Sul Lievito.

Nettside: http://www.adamispumanti.it/en/

Coppo

Coppo er kjent som kongen av Barbera, og er en av Italias aller eldste familieprodusenter som fortsatt er familieeid. Coppo lager lagringsdyktig barbera-vin av svært høy kvalitet. De historiske og underjordiske vinkjellerne til Coppo er i dag listet på Unescos verdensarvliste, og kalles «katedraler» for sin skjønnhet og historiske verdi. De som besøker kjellerne, vil forstå at likheten på katedraler kommer av ekkoet i store rom, og den lange tiden det har tatt å bygge dem. Kjellerne strekker seg over 5000 kvadratmeter og helt ned til 40 meters dyp, under Canelli-fjellet. Tidligere foregikk all vinproduksjon i katedralene. Spaserer man gjennom katedralene går man den fulle lengden av Canelli-fjellet. Alle Coppos vinmarker dyrkes etter biodynamiske prinsipper.

Nettside: http://www.coppo.it/

Villa Poggio Salvi

Dette er en liten familieeid brunello-produsent som lager elegante, lagringsdyktige viner. Vingården fikk sitt navn fra beliggenheten på sydsiden av Montalcino med utsikt over havet. Området skal ha vært berømt for vin allerede på 1600-tallet. Familien har brukt mye tid og krefter på å oppgradere vingården, vinmarkene og produksjonsfasilitetene. I dag har gården 21 hektar vinmark plantet med vindruen, Sangiovese. Vinmarkene ligger mellom 300- og 500 meters høyde. Jordsmonnet består her av kalkholdig leire, og druene nyter godt av den kjølende brisen fra havet som hjelper til med å bevare druenes friskhet. Gården drives i dag av vinmaker, Luca Belingardi. Luca bor på gården sammen med sin lille familie. Villa Poggio Salvie lager vin etter tradisjonell metode med respekt for druene og bruker kun store europeiske eikefat. I 1998 ble nye vinmarker kjøpt i Casavecchia, hvor druene til Villa Poggio Salvis chianti kommer fra.

Nettside: http://www.villapoggiosalvi.it/

Mondelvini

Denne familieprodusenten er kjent som innovativ, selv om den har produsert vin i 135 år. De lager i dag et bredt utvalg prosecco. Tradisjonell vinmaking og moderne produksjonsfasiliteter gjør at Mondelvinis viner holder høy kvalitet.

Nettside: http://www.montelvini.it/en/

Donnafugata

En av Sicilias virkelig kvalitetsprodusenter er Donnafugata. Vingården ble startet under dette navnet av Giacomo Rallo og hans kone Gabrielle i 1983. De representerer femte generasjon av familien Rollo, som til sammen har 160-års erfaring fra vinmaking. Navnet Donnafugata betyr «kvinne på flukt» og refererer til historien om dronning Maria Carolina, kona til Ferdinand IV av Bourbon. Maria flyktet fra Napoli da Napoleons tropper inntok området. Hun søkte tilflukt på Sicilia, samme sted som Donnafugatas vinmarker finnes i dag. Donnafugatas logo gjenspeiler hendelsen, en kvinnes ansikt omkranses av en forblåst hårmanke. Du finner henne også på flere av vinetikettene. Familien er i tillegg etablert på øya Pantelleria, sørvest for Sicilia, hvor de lager sin verdensberømte dessertvin, Ben Ryé. Pantelleria er en vulkansk øy mellom Afrika og Sicilia med sub-tropisk klima. Druene dyrkes på små terrasser utgravd i lava, før de tørkes. Alt arbeid gjøres manuelt og noen av vinstokkene her er over 100 år gamle og upodede. Pantellerias vinmarker ble nylig inkludert på Unescos verdensarvliste.

Donnafugata måler karbon-avtrykket til alle sine viner og er opptatt av å skåne miljøet i vinproduksjonen. De innehar ISO-sertifisering 22000:2005 og henter store deler av strømforsyningen fra egne solcellepanel. Produsenten eksperimenterer også med planting av 19 ulike «ur-druetyper» som har forsvunnet fra vinproduksjonen, blant annet Nocera, Vitarolo og Alzano.

Nettside: https://www.donnafugata.it/

Zenato

Omgitt av oliventrær og bølgende åssider fylt med vinranker, finner vi denne vakre og velstelte vingården til Zenato-familien. Gården ligger i området San Benedetto di Lugana, i nærheten av innsjøen Garda. Sergio Zenato grunnla vingården i 1960. Han hadde lært faget av sin far og var lidenskapelig opptatt av vin. I dag lever Sergio Zenatos energi og ambisjoner gjennom hans kone Carla og deres to barn Alberto og Nadia Zenato som nå driver vingården sammen. Alberto er vinmakeren som sørger for at kvaliteten til enhver tid er på topp. Nadia er markedsansvarlig, med et godt øye for design. De er begge svært opptatte av å bevare Zenatos status som kvalitetsleverandør av vin fra Veneto.

Opprinnelig lagde familien Zenato hvitviner på druen Trebbiano di Lugana, og var blant produsentene som satte hvitvin fra Lugana på det internasjonale kartet. I dag er de aller mest kjent for sine røde Valpolicella-viner. Porteføljen av vin er stor, og inneholder både musserende vin laget på tradisjonell metode med lang tid på bunnfall, leskende rosévin av typen Chiaretto Bardolino, kraftige eikelagrede hvitviner, og dessertvin av høy kvalitet. I Norge har Zenato Ripassa lenge gjort seg gjeldende som en folkefavoritt. Den har en lett gjenkjennelige sort etikett, med gullskrift.

Zenato eier cirka 75 hektar vinmark, fordelt mellom både Lugana og Costalunga, og er kjent som en produsenten som kompromissløst holder kvaliteten oppe tross sin berømmelse og suksess. Druer plukket ved perfekte modne, sammen med moderne produksjonsmetoder er faktorer som gjør Zenatos viner så gode.

Zenatos viner høster stadig gode omtaler og anerkjennelse i inn- og utland, blant annet i Wine Advocate, Wine Spectator og Vini Veronelli. Vinmaker Alberto Zenato kan du treffe på Vino Italia.

Nettside: http://www.zenato.it/en/

Vietti

Dette vinhuset er berømt for sine lagringsdyktige og ekstremt konsentrerte baroloer, og unike barbera-viner av høy klasse. De er også kjent for å ha gjenoppdaget den lenge glemte druetypen, Arneis.

I den vakre landsbyen Castiglione Falletto, finner vi Viettis vinkjeller og hovedsete. De eldgamle kjellerne er mørke, fuktige og lukter som innestengte vinkjellere gjerne gjør. Her ligger det gamle vinskatter som fortjener minst 20 år til nede i bekmørket.

Det var i 1919 familien bestemte seg for å satse på egen vinproduksjon, da Patriarch Mario Vietti tappet de første flaskene med Vietti-vin. Elena Penna kommer til Oslo 10. oktober.

Alfredo Currado, gift med Luciana Vietti, bragte Vietti til nye høyder i 1952 da han startet eksport til USA. Han var også av de aller første i Piemonte til å «vinifisere» enkeltparseller og vinmarker separat, samt var blant de første til å lage enkeltvinmarks baroloer. Alfredo kalles far av Roero Arneis, siden han i 1967 begynte å investerte tid og krefter på å gjenoppdage denne utdøende druesorten. I dag er Roero Arneis den mest berømte hvite druesorten fra Roero området, nord for Barolo. Vietti er å regne som en av de aller beste produsentene i området. Viettis viner utsmykkes med et spesialdesignet originalarbeid fra en anerkjent kunstner. Etiketten lages etter inspirasjon fra hver enkelt vin. Tradisjonen har pågått siden 1974.

Vietti er en av produsentene som har høy alder på vinplantene og lager svært lagringsdyktige viner. Viettis viner er svært etterspurte og til Norge kommer de i begrenset antall.

Nettside: http://www.vietti.com/

Distellerie Berta

Dette er muligens Italias beste grappa-produsent. Mange mener ihvertfall det. Fire generasjoner har det tatt å lage det moderne destilleriet. Berta holder til i Roccanivo i Casalotto Mombaruzzo, midt i vinlandet, Piemonte. Berta har vært en pioner innen grappa-produksjon, og mange av grappaene hennes er fatlagret, noe som er uvanlig for grappa.

Nettside: http://www.distillerieberta.it/en/home