Pålegget du enkelt lager selv

Vet du egentlig hva du har på brødskiven? Det riktige svaret er: bare hvis du lager ditt eget pålegg fra bunnen av.

Tekst: Guri Haram/ Kulinarisk.no

Hjemmelaget pålegg er beste garanti for å lage noe som smaker himmelsk godt, og som samtidig blir så sunt som du vil ha det. Det ligger mye omsorg i mat, så tenk også på andre når du først lager gode glass med hjemmelaget smaksidyll.

Mange liker å motta små hjemmelagde presenter. Pynt et glass med et pent bånd, så har du en vertinnegave klar til neste juleselskap.

Dette kan du lage hjemme; ha-på, hummus, gomme, italiensk salat, tunfiskrøre, leverpostei, makrell i tomat, ajvar, pesto, prim, brunost, bønnepostei, peanøttsmør, syltetøy, avokadopålegg, og ikke minst sjokoladepålegg.

Sunnere nugatti

I en TV-episode av «Hellstrøm rydder opp – hjemme» kom det fram at Nugatti har 161 sukkerbiter i én og samme boks. Å putte så mye sukker i en boks sjokoladepålegg ville selvfølgelig aldri falt huskokken inn. Derfor står dette som et skrekkens eksempel på hvordan næringsmiddelindustrien ikke nødvendigvis bruker sunn fornuft på dine vegne.

Den beste måten å beholde kontrollen over hva du putter i deg på, er nettopp ved å lage maten selv – og det inkluderer pålegg.

Brød- og knekkebrød er en ganske stor del av matpakke-folket i Norge sitt kosthold. Det betyr at vi spiser ofte pålegg – kanskje oftere enn vi tenker over selv? Ved å lage pålegg fra bunnen av elimineres samtidig risikoen for å få i oss skumle E-stoffer og bøttevis med hvitt sukker.

Se for deg en nyristet brødskive med sjokoladepålegg som smaker godt med god samvittighet. Du vil heller neppe merke at pålegget du lager hjemme har mye mindre sukkerinnhold enn det du får kjøpt på butikken.

I et hjemmelaget glass med nøttesjokoladepålegg kan det, hvis du skal være ekstra sunn, være tilstrekkelig med tre spiseskjeer honning. Det er betydelig mindre enn du finner i en boks Nugatti! I tillegg har honning bakteriehemmende egenskaper, mens hvitt sukker er direkte skadelig for kroppen.

Spar penger

Hjemmelaget mat gir deg bedre oversikt over kostholdet, samt et overblikk over dine forbruksvaner og dermed økonomien.

Det er mye å spare ved å lage selv framfor å kjøpe alt ferdig på butikken. Ved å følge med på hva som er i sesong, samt lage større mengder enn familien spiser den første uken, kan kostnadene holdes lave over lengre tid. Husk også at du kan fryse ned hele sandwicher med ferdig pålegg i plastfolie en hel uke om gangen, av og til lenger. Da kan du lage alle familiens matpakker ferdig i løpet av helgen. Skriv frysedato på forpakningen, og sørg for å bruke ferskt brød!

Med hjemmelaget behøver du ofte ikke å bekymre deg for holdbarheten, for pålegget spises opp fort av sultne munner. Men hvis du sylter kan du ha pålegget i månedsvis i tette glass. En annen mulighet er å vakuum pakke pålegget. Det finnes apparater som gjør dette direkte på Norges glass, eller maskinelle plastpakninger som du også kan fryse ned.

Sistnevnte kan for eksempel brukes til guacamole når du finner avokado på salg. Da plasserer du guacamolen i fryseren nesten en time, før du henter den opp og vakuum-besegler den før du fryser den ned i ferdige forpakninger. Det blir til mange runder med herlig næringsrikt pålegg!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.