Utstyr til det thailandske kjøkken

UTSTYR TIL DET THAILANDSKE KJØKKENI Thailand finnes det en rekke spesialverktøy til matlaging. Blant annet spesialkniver til utskjæring av frukt og grønt. Spesialskrellere til papaya, skrapejern til å raspe kokosnøtter, og dampkoker i bambus, for å nevne noen. Det er allikevel kun fire ting du i realiteten trenger; en morter, en wok, en gryte og en kniv.

Morteren er uunnværlig. Da urter og krydder spiller en avgjørende rolle, har dette instrumentet vært i bruk gjennom, sikkert tusen år. Alt fra ferske urter til tørket krydder og fisk til fiskekaker blir malt i morter av enten stein, keramikk eller tre. De ulike morterne brukes til forskjellige formål, men steinmorteren er det beste allroundverktøyet.

Woken er et fantastisk redskap. Du kan lynsteke, fritere og koke i den som regel forholdsvis tynne, runde metallformen. Selve utformingen gjør woken både effektiv og lett å bruke.

Gryten brukes til sauseretter som Gaeng, eller andre kokeretter, f.eks. Yam, Lab og selvfølgelig supper. Materialet er jern, stål eller aluminium. Den litt mer erfarne kokken vet at materialvalget er avgjørende for hvordan og hvor raskt varmen fordeles. Det vil si at ulike materialer med fordel brukes til de forskjellige rettene.

Den store firkantede hakkekniven (miit muu) brukes til alt, fra å dele kjøttbein til å skrelle hvitløk.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Prathana Silaporn, er gründer av Oslorestauranten Nam Fah, og et naturtalent av en chef. Hun kommer opprinnelig fra Bangkok, der hun fikk tradisjonell thailandsk matlaging inn med morsmelken. Familien er en stor eksponent for tradisjonslæring og matkunnskap nedarvet fra skolen som kong Rama V, grunnla i år 1900.

 Pratthana Silaporn, er gründer av Oslorestauranten Nam Fah, og et naturtalent av en chef. Hun kommer opprinnelig fra Bangkok, der hun fikk tradisjonell thailandsk matlaging inn med morsmelken. Familien er en stor eksponent for tradisjonslæring og matkunnskap nedarvet fra skolen som kong Rama V, grunnla i år 1900.

Phitsanu Pornjantaw er også veldig dedikert til den klassiske thailandske kokkekunsten. Nylig pakket han med seg carvingknivene sine og flyttet til Oslo for å jobbe på Nam Fah. Utdannelsen sin har han fra kokkeskolen Suan Dusit i Bangkok, og før han kom til Norge, jobbet han på det legendariske Oriental Hotel i Bangkok. Phitsanu er kjent for sitt spesiale, som er carving, dvs. å skjære dekorasjoner ut i frukt og grønnsaker, en disiplin han har adskillige gullmedaljer i fra konkurranser i Thailand.

Phitsanu Pornjantaw er også veldig dedikert til den klassiske thailandske kokkekunsten. Nylig pakket han med seg carvingknivene sine og flyttet til Oslo for å jobbe på Nam Fah. Utdannelsen sin har han fra kokkeskolen Suan Dusit i Bangkok, og før han kom til Norge, jobbet han på det legendariske Oriental Hotel i Bangkok. Phitsanu er kjent for sitt spesiale, som er carving, dvs. å skjære dekorasjoner ut i frukt og grønnsaker, en disiplin han har adskillige gullmedaljer i fra konkurranser i Thailand.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.