Test av påleggsform med termometer

Terje Dybdahl er en ildsjel som holder på med mye. Han har startet og driver sitt eget kommunikasjonsbyrå, og i tillegg er han dj og holder på med musikk og arrangementer.

Har du laget pålegg med denne metoden tidligere?
Jeg har aldri laget pålegg med denne metoden før. Faktisk har jeg stått mest på sidelinjen, mens søstrene sisters, det vil si min mor og søstrene mine har okkupert kjøkkenet. Så dette synes jeg skulle bli gøy å prøve seg på. Jeg og storebroren min teamet opp, tok oss en juleøl og en liten akevitt på si, og så frem til en veldig lærerik aften!

Hva er ditt forhold til pålegg og hva er ditt favorittpålegg?
Jeg kommer fra en familie med lange tradisjoner rundt mat. Min bestefar var slakter og hadde eget slakteri i Mysen. I tillegg så har han et patent på selveste syltepressen. Hvert år har min mor og søstrene mine laget både sylte, ribberull og leverpostei til jul. Jeg har lenge hatt lyst til å lære dette selv, ikke bare å nyte godsakene. Storebroren min har laget sylte ved flere anledninger, så nå er det på tide å lære det selv. I travle hverdager, hvor man er så fjernt fra råvarene er det enda viktigere å samles for å lage god mat med gode råvarer, synes jeg.

Test av påleggsformFavorittpålegget mitt må nok være sylte, da vi har så lange tradisjoner med det i familien. Det er kanskje fordi vi bare spiser det rundt juletider også, men jeg syns helheten og smakene blir veldig bra!

Hvordan synes du den fungerer?

Vi laget pålegg med denne påleggsformen, og sylte, samt at vi samtidig laget noen sylter med den tradisjonelle syltepressen. Både broren min og jeg satte stor pris på at den hadde temperaturmåler og at teknikken var basert rundt sous vide-metoden med en plastpose rundt pålegget. Det gjør at du har mer kontroll på sluttresultatet, temperaturen og at sylten blir mer saftig. Så er det selvfølgelig mye enklere å få det ut av påleggsformen etterpå. Den var enkel å jobbe med. Du får også plass til mye kjøtt!

Redaktøren vår, Kjersti Edvartsen har lang fartstid innen matfaget, som mangeårig redaktør og journalist innen området. Hun har vokst opp i en matglad-, og gal familie der alt har blitt laget fra bunnen av, også pålegg.

Har du laget pålegg med denne metoden tidligere?
Tidligere har jeg bundet pålegget inn i rene kjøkkenhåndkler og trukket de i vann uten termometer, for så å presse de i en påleggspresse, som i alle år har vært et irritasjonsmoment. Ikke fordi den fungerer dårlig, men fordi den er nok et arbeidsredskap som opptar plass i skapet.

Hva er ditt forhold til pålegg og hva er ditt favorittpålegg?
Fra jeg var liten, har mitt favorittpålegg vært lammerull og det lager jeg flere ganger i året. Jeg lager også ofte pålegg av oksekjøtt, der jeg varierer krydderne etter humør og sesong.

Hvordan synes du den fungerer?
Jeg lagde en okserull av høyrygg, krydret med blant annet salvie. Den var enkel å plassere i formen og det at den også har en temperaturmåler gjorde det enda enklere. Det var første gang jeg brukte høyrygg, så det føltes trygt å ha det som hjelpemiddel. Jeg lagde selvfølgelig også lammerull. Den eneste lille utfordringen her, var at slagsiden var for stor for å passe i formen, men det ble enkelt løst ved å dele slagsiden i to og trekke den i to omganger! Et stort pluss for meg, nei to plusser – er at formen enkelt vaskes ren i oppvaskmaskinen og tar minimalt med lagringsplass.

Foto: Test av påleggsform med termometer: Terje Dybdahl

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.