PIZZASTÅL IMPONERER!

HÅVARD-NELVIK pizzaskoleKulinarisk tester gjerne produkter som påstås å gjøre matlagingsprosessen enda bedre. Denne gang er det Baking Steel, som står for tur. Pizzastål skal være et perfekt redskap for blant annet pizzabaking. Selvsagt ble det vår norgesmester i italiensk pizzabaking Håvard Nelvik, som representerer Kulinarisks team, mens blant våre lesere er det kokk og småbarnsmor Marit Buvarp som har fått oppgaven med å teste.

Håvard Nelvik er daglig leder i selskapet Cin Cin Produksjon som blant annet driver kjøkkenet til Patio Restaurant på Bislett. Her stekes det ofte flere hundre pizza om dagen i steinovn med høy temperatur. Resultatet etter noen minutter i ovnen blir herlig italienske pizza med sprø og tynn bunn. Hvordan kan du oppnå samme resultat på pizzaen med din egen ovn hjemme?

SLIK TESTET HÅVARD BAKING STEEL I VANLIG OVN:

Pizzastål– Jeg skrudde ovnen på 300 grader med både over- og undervarme. Jeg brukte ikke grill, gjør du det blir nok steketiden enda kortere. Jeg la bakestålet på rist midt i ovnen. Når ovnen kom opp i 300 grader lot jeg den stå i 30 minutter for å varme opp stålet skikkelig. I mellomtiden begynte jeg på pizzaen slik som i steg 2 på pizzaskole.no. Fortsatte til steg 4 og 5 og skled pizzaen fra spaden og over på bakestålet i ovnen. Etter et par minutter steking så jeg tydelig effekten av stålet og pizzaen i testen ble klar etter bare 6-7 minutter. Jeg testet en variant vi serverer på Patio Restaurant med rødvinsmarinert elgkjøtt og bacon (den kalles «Re Della Foresta» som betyr «skogens konge»). Ute av ovnen krydret jeg med pizzaen med havsalt, grov pepper, blåbær og fersk timian.

re_della_foresta_stekt bilde 6Pizzaen fikk tilnærmet lik kvalitet stekt med bakestålet i vanlig ovn slik den får på høyere varme i restaurantovnen.

– Jeg har nå prøvd Baking Steel  (pizzastål) og jeg må si at bakestålet imponerer. Dette er absolutt et nyttig verktøy for å få pizzaen din hjemme sprø og saftig med kort steketid slik som du får den på restaurant.

 

Bakingsteel testet av Marit Buvarp!

Marit Buvarp tester bakestål - Baking SteelVår lesertester denne gang er Marit Buvarp. Hun er ikke bare kokk av yrke, men også glad i å lage mat på hjemmebane for, og sammen med samboeren og deres to jenter på syv og ni år.

– Pizza blir det en gang i uken hjemme hos oss. Som oftest på fredag eller lørdag, da jeg har best tid til å sette pizzadeig, og ikke minst har vi da tid til å kose oss med å lage pizza sammen hele familien!

Nå har vi prøvd Baking Steel (pizzastål) i en måned, og vi har laget mange slags pizzavarianter. Det har blant annet vært calzone med tomatsaus, skinke og ost. Vi har toppet pizzaen med chorizopølser, spekeskinke, mozarella, norvegia, fylte chilli og paprika! Vi har også stekt kyllingkjøttdeig, og brukt den sammen med tomatsaus med hvitløk og basilikum, paprika og ost!

bilde 1Med Baking Steel er pizzaen stekt på en-to-tre! Jeg legger bare platen på en rist i stekeovnen, og varmer den opp i en liten time! Så er det bare å smette inn pizzaen med ønsket fyll, og etter ca. fire minutter ev. mindre er pizzaen ferdig!

Jeg setter deigen, og mens den heves, setter jeg på ovnen på ca. 250 grader med platen i og varmer den opp som sagt i 1 time, ev. til pizzadeigen er ferdig hevet!

Jeg baker deretter ut deigen, strør litt mel på spaden, legger på leiven, fyller på ønsket fyll og smetter den inn i ovnen. Den ferdige pizzaen serverer jeg med en gang. Jeg setter stor pris på å lage pizza på Baking Steel. En av fordelene er at det går så kjapt. Da kan alle lage hver sin, porsjonspizza med sitt ynglingsfyll, og samtidig nyte maten mens den fremdeles er varm!

Marit Buvarp Baking steel ferdig pizzaJeg har stekt både med og uten grill, og får alltid bra resultat!

Når det kommer til renhold, er det best å brenne platen ren etter steking, og la den stå i ovnen til den er kald! Ellers er det fint å oppbevare den i vesken den leveres med!

Jeg kan absolutt anbefale dette produktet, som får terningkast 6 fra meg!

Tekst: Håvard Nelvik / Marit Buvarp
Foto: Håvard Nelvik / Marit Buvarp
Profilbildet av Håvard – Per Heimly

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.