Ølbraisert okse med saltbakt selleri og einebærkrem

Ølbraisert okse med saltbakt selleri og einebærkremOppskrift (4-6 personer)

2 kg okseskank, renset og uten ben
1 liter stout, f.eks. Big Belly fra Littlebrother Brewery
3 laurbærblad
5 hvite pepperkorn
5 sjalottløk, renset og skåret i to
5 hvitløksfedd
3 gulrøtter, renset og skåret i grove terninger
1 bunt bredbladet persille

Brun kjøttet, sjalottløk og gulrøtter på sterk varme. Legg kjøttet, grønnsakene, persille og krydder i en dyp gryte og hell Stout over. Tilsett vann til det dekker maten helt.
Stek i ovnen på 90 grader i minimum 9-10 timer. Kan ved fordel settes i ovnen natten over.

Når det hele er ferdigstekt, siler du av stekesjyen og reduserer den til saus på lav varme.

Selleri

Oppskrift

2 sellerirøtter
300 g grovt salt

Skjær bunn og topp av sellerien. Rens og fjern tråder og jord og fordel saltet i en ildfast form. Sett sellerien oppå saltet.
Stek i ovnen på 160 grader i ca. 40 minutter eller til sellerien er myk i midten. Porsjoner sellerien i grove stykker.

Einebærkrem

Oppskrift

3 dl Rørosfløte
6 einebær
2 laurbærblad
3 sjalottløk, hakket
3 pepperkorn
1 hvitløksfedd
1 pakke Rørosrømme eller nyr
Salt og nykvernet pepper

Kok opp fløte, løk og krydder. Sil av og avkjøl fløten.

Før servering blander du fløten med rømme/nyr. Varm opp ved lav varme i en gryte, den må ikke koke. Smak til med salt og pepper.

Tips: Server retten med fritert grønnkål. Det har en fantastisk smak og kan også nytes som snack.

Ølanbefaling:
Kinn – Sjelefred, 4,7 %
Dette er et mørkt engelsk, men relativt lett brown ale. Det har toner av karamell, mørk malt, nøtter og et hint av røyk. Den søtlige maltsmaken trekker frem sødmen i kjøttet, mens røyksmaken og den lette bitterheten går godt til den mer smakskraftige sellerien og saltet i den friterte grønnkålen.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Thilde Gilling

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.