Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Lammefrikassé

LammefrikasseOppskrift (4 personer)

1 ¼ kg Høgfjellslammekjøtt av bryst, bog eller rygg
1 l vann
2 ts salt
½ ts hvite pepperkorn
2 laurbærblader
2 løk
3 kryddernellik
2 persillerøtter
2 gulrøtter

Saus:

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft
Salt, pepper
Sitron, saft til å smake til sausen med
½ dl fløte
1 eggeplomme

Lammefrikassé
Vask kjøttet og legg det i en gryte. Hell kokende vann over. Kok opp og skum av. Tilsett salt og krydder. La det trekke under lokk på svak varme i 1-1 ½ time. Kjøttet er ferdig når det så videt løsner fra bena. Trekk gryten av varmen og la det stå med lokket på i ca. 20 minutter. Ta kjøttet opp og hold det varmt. Rens gulrøtter og persillerot, og skjær dem i biter på skrå og kok dem i 4-5 minutter i litt vann.

Smelt smør i en tykkbunnet gryte. Rør inn melet og la det koke godt sammen i et par minutter. Tilsett kraft, litt om gangen. Kok opp mellom hver gang du sper. Kok sausen i ca. 5 minutter. Rør eggeplommen ut med fløten og visp den inn i sausen. Varm sausen så vidt opp til kokepunktet, mens du rører hele tiden. Smak til med salt, pepper og sitron og server til lammekjøttet.

Vinanbefaling til lammefrikassé: Baron de Ley Reserva 2010

Denne Riojavinen er laget av Tempranillodruen og har en dyp rødfarge med duft av mørke frukter med balansert innslag av fatkarakter. Den er godt konsentrert med rund og kraftfull ettersmak. Vinen er lagret i 20 måneder på eikefat og 24 måneder på flaske før salg.

Pris: 171, 50
Varenummer: 3455001

Her finner du flere oppskrifter på lam!

Tallerken fra Aida, gul kopp fra Kähler, resten i privat eie.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

FRANSK LAMMEGRYTE

Fransk lammegryteOppskrift (4 personer)

1 k grytekjøtt av Høgfjellslam med bein
3 ss god olivenolje til steking
10 sjalottløk, skrellet
3 hvitløksfedd, finhakket
2 dl rødvin
1 boks skåldede tomater
1 kartong store hvite bønner fra Go Eco
2 gulrøtter, i skiver
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss tørket timian
2 laurbærblad
½ l vann
Bredbladet persille til pynt, grovhakket

Stek kjøttet, hele sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en stor tykkbunnet gryte til kjøttet har fått farge. Hell i rødvinen. Tilsett deretter tomater og gulrøtter. Krydre med salt, pepper, laurbærblad og timian. Ha i vannet og la gryten småkoke i ca. 1 ½ time. Tilsett bønnene de siste minuttene. Hvis du synes gryten blir for tynn, tykner du den med maizena rørt ut i kaldt vann.

Vinanbefaling: Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2012

Fransk vin til fransk mat kan ikke blir feil! Denne syrahvinen har en dyp granittrød farge med en tydelig duft ab bringebær, solbær og krydder. Den er kompleks og strukturert, men er samtidig god og rund da den er blitt lagret på eikefat i 6-8 måneder. Her kjenner du smaken av pepper og moden frukt, samt et hint av eik.

Pris: 209, 90
Varenummer: 3492201

Gryte fra Le Creuset, flat tallerken fra Aida. Resten av rekvisittene er i privat eie.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Fransk lammegryte

IRISH STEW

Irish stewOppskrift (4 personer)

1 ½ kg lammebog i skiver
8 poteter
1 sellerirot
2 store gulrøtter
4 løk
5 dl vann
1 ½ ts salt
1 laurbærblad
1 ts pepper
2 ss bladpersille, finhakket

Del lammebogskivene i to. Skrell poteter, sellerirot og gulrot og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire. Legg kjøttet og grønnsakene i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og legg i laurbærbladet og litt salt. La det hele småkoke i en drøy time. Smak deretter til med salt og pepper og dryss hakket persille over. Server gjerne brød eller flatbrød til.

Irish stew

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.