Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Lammebog

– med tomatsalat og tzatziki

Lammebog med tomatsalat og tzatzikiOppskrift (4-6 personer)

1,2 kg bog av lam uten ben
Salt og nykvernet sort pepper
½ dl bredbladet persille, grovhakket
1/2 dl basilikum, grovhakket
Smør til steking
2 ss meierismør

Tomatsalat:

500 g tomater, i tykke skiver
150 g fetaost, smuldret
1 dl bredbladet persille, grovhakket
1 håndfull basilikumblader
Extra virgin olivenolje

Tzatziki:

3 dl youghurt naturell
1 agurk
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts salt
Nykvernet pepper

Forvarm stekeovnen til 125 grader.
Strø salt og pepper på innsiden av kjøttet og urtene over.
Brett lammebogen sammen og surr den til en pen rullade med bommullstråd.
Ha litt smør i stekepannen på sterk varme og brun bogen i det.
La den hvile litt før du strør den med salt og pepper utvendig.
Legg lammebogen i en langpanne.
Sett et steketermometer i lammebogen og sett den i stekeovnen.
Når kjernetemperaturen er på 58 ºC er kjøttet saftig og rosastekt.
Når steketermometeret viser 70 ºC er lammet medium og ved 76 ºC er det gjennomstekt.
Øs sjyen i langpannen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe.
Ta ut bogen, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

Ønsker du litt saus til lammebog kan du blande stekesjyen med kjøttkraften i en kjele.
Kok den opp og jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann.

Til tzatzikien river du agurken på et rivjern og siler av overflødig væske.
Rør inn agurk og finhakket hvitløk i yoghurten og smak til med salt og pepper.

Legg tomatskivene på et fat.
Dryss fetaost og urter over.
Dryss til slutt litt olivenolje over salaten.

Skjær lammebogen i pene skiver og server den sammen med tomatsalaten og tzatzikien.

Årets lam er hentet fra Moahaugen gard i Valdres. Der har 180 dyr sitt sommerbeite i området rundt Skaget fra 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på lammekjøttet, som blir foredlet på gården. Dyr som beiter i høyfjellet over 800 meter spiser gress og beiteplanter som er rike på omega3-fettsyrer. Vier, urter, gress og lyngplanter bidrar også til å gi lammet en praktfull og særegen smak.

Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich

Vinanbefaling til lammebog : Naoussa Kokkinos 2012

Hva passer vel bedre til greskinspirert lam enn gresk vin? Denne rødvinen fra Naoussa, har en aromatisk duft av skogsbær, noe krydder, sigar og ristede mandler. Det er en fyldig vin med runde tanniner og en flott firskhet.

Varenr: 2832101
Pris: 169,90

Bestill vinen her

Her finner du flere oppskrifter på lam!

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.