Rabarbrapai

RabarbrapaiOppskrift rabarbrapai

450 g rabarbra
220 g sukker
250 g mel
150 g smør, romtemperert
1 egg
1 egg til pensling
1 ss brunt sukker
10 g vaniljesukker
2 ts potetmel
10 ml sitronsaft

Rabarbrapai
Bland smøret med 100 g sukker.
Pisk egget og tilsett det sammen med mel og vaniljesukker og kna til en myk og smidig deig.
Form deigen til en ball, pakk den i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i en time.
Del deigen i to – i 2/3 og 1/3.
Kjevle den største delen ut og kle en stor paiform med den.
Dekk paiskallet med bakepapir og hell tørkede bønner i slik at de dekker hele bunnen.
Stek paiskallet i 10-15 minutter ved 180 grader.
Vask og skrell rabarbraen, og skjær den i mindre biter.
Legg den i en gryte, tilsett 120 g sukker, sitronsaft og kok på middels varme i ca. 10 minutter eller til den er mør. Trekk gryten av varmen og hell i potetmelet utrørt i litt vann.
Rør inn, og sett gryten tilbake på varmen for å gi den et lite oppkok i 1-2 minutter til den tykner.
Rull resten av deigen til lange pølser, og legg dem i kryss over paien, slik at de danner et «gitter».
Pisk egget og pensle over, og dryss deretter det brune sukkeret over.
Stek så rabarbrapaien i 30 minutter.

Skal du servere mange gjester dessert, er det å lage pai en lettvint løsning da den metter mange og også kan lages dagen i forveien. Rabarbrapai smaker ekstra godt hvis du serverer vaniljeis til.

Oppskrift på vaniljeis? Klikk her!

BJØRNEBÆRPAI (TORTA DI MORE)

BjørnebærpaiOppskrift

Paideig:

125 g smør
100 g melis
1 liten klype salt
255 g hvetemel
1 vaniljestang, delt på langs
1/2 sitron, saften av den
2 store eggeplommer
2 ss kald melk

Fyll:

1 vaniljestang
500 g mascarpone
100 ml matfløte
3 ss sukker
3 ss grappa eller vin santo
310 g bjørnebær
1 liten håndfull ferske små mynteblader

Smør en 28 cm stor paiform med løs bunn med litt smør. Smuldre smøret inn i en blanding av mel, melis og salt. Tilsett deretter frøene fra vaniljestangen, sitronskallet og eggeplommene – enten for hånd eller i en food processor. Når blandingen ligner brødsmuler tilsetter du melken. Jobb deigen forsiktig sammen til en ball, og dryss den lett med mel. Kle deigen med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time. Kjevle deretter deigen ut til en sirkel og legg den i paiformen. Sett formen i fryseren i 1 time. Forvarm ovnen til 180ºC og stek paiskallet i ca. 12 minutter eller til det er lett gyldent.

Del vaniljestangen på langs og skrap frøene ut i en arbeidsbolle. Hell i mascarpone, fløte, sukker og grappa i og visp til blandingen er jevn og skinnende.

Når paiskallet er avkjølt heller du fyllet i og sprer det jevnt utover med en slikkepott. Pynt så med bjørnebær og mynte.

På italiensk heter denne torta di more, på norsk kjempelekker, velsmakende bjørnebærpai!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.