Måltidet på thaimanér

Måltidet på thaimanérI Thailand er mat ensbetydende med sosialt fellesskap, kanskje i høyere grad enn noe annet sted i verden. Et hovedmåltid

består av et antall mindre retter, gjerne 5-6 eller flere, i tillegg kommer frukt og søtt. Det hele er en balansert sammensetning av sterke og milde retter, syrlige, søte, gjerne noe bittert og både grønnsaks-, kjøtt- og fiskeretter og som oftest også suppe.

Maten blir arrangert midt på bordet. Herfra forsyner alle seg fra de forskjellige fatene, men ikke mer enn at alle får smake på alt.

Ris spises alltid som tilbehør, men har gjennom mange århundrer vært den viktigste maten. Å spise heter på thailandsk kin khao, noe som direkte oversatt betyr spise ris.

Thaiene sitter gjerne på gulvet når de spiser, og selve formen varierer i de ulike distriktene i Thailand. Noen steder sitter de direkte på gulvet nær et lite bord, eller på en lav benk på en pute.

I dag spises det med skje og gaffel. Det er en vanlig misforståelse at man skal spise med pinner. Det er det kineserne som gjør, men thaiene kan bruke spisepinner til nudelretter.

Da kan du også nyte måltidet på thaimanér! Her er oppskrifter på thaimat!

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Prathana Silaporn, er gründer av Oslorestauranten Nam Fah, og et naturtalent av en chef. Hun kommer opprinnelig fra Bangkok, der hun fikk tradisjonell thailandsk matlaging inn med morsmelken. Familien er en stor eksponent for tradisjonslæring og matkunnskap nedarvet fra skolen som kong Rama V, grunnla i år 1900.

 Pratthana Silaporn, er gründer av Oslorestauranten Nam Fah, og et naturtalent av en chef. Hun kommer opprinnelig fra Bangkok, der hun fikk tradisjonell thailandsk matlaging inn med morsmelken. Familien er en stor eksponent for tradisjonslæring og matkunnskap nedarvet fra skolen som kong Rama V, grunnla i år 1900.

Phitsanu Pornjantaw er også veldig dedikert til den klassiske thailandske kokkekunsten. Nylig pakket han med seg carvingknivene sine og flyttet til Oslo for å jobbe på Nam Fah. Utdannelsen sin har han fra kokkeskolen Suan Dusit i Bangkok, og før han kom til Norge, jobbet han på det legendariske Oriental Hotel i Bangkok. Phitsanu er kjent for sitt spesiale, som er carving, dvs. å skjære dekorasjoner ut i frukt og grønnsaker, en disiplin han har adskillige gullmedaljer i fra konkurranser i Thailand.

Phitsanu Pornjantaw er også veldig dedikert til den klassiske thailandske kokkekunsten. Nylig pakket han med seg carvingknivene sine og flyttet til Oslo for å jobbe på Nam Fah. Utdannelsen sin har han fra kokkeskolen Suan Dusit i Bangkok, og før han kom til Norge, jobbet han på det legendariske Oriental Hotel i Bangkok. Phitsanu er kjent for sitt spesiale, som er carving, dvs. å skjære dekorasjoner ut i frukt og grønnsaker, en disiplin han har adskillige gullmedaljer i fra konkurranser i Thailand.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.