Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

17 måter å spare penger på mat!

Spare penger på mat

Den siste uken har det vært heftige diskusjoner på ulike fora om hvorvidt det er mulig for en familie på fem å kun bruke 1000 kr i uken på mat. Vårt bidrag i debatten er en liste over nyttige tips til hvordan du kan unngå å sløse med penger, men fortsette å spise god mat. 

Det kan være vanskelig å se for seg hvordan du kan knipe inn på matbudsjettet. Med mindre det går i hummer og champagne og hyppige restaurantbesøk. Men selv for deg som i utgangspunktet er fornuftig, er det faktisk mye du kan spare inn på. For det første; tenk på all mat og drikke du inntar, ikke bare på matvarene du kjøper inn til husholdningen. Skriv ned alle stedene du kjøper mat. Ikke glem kaffebaren, brusmaskinen på jobb eller pocornet på kino. Vi kjøper og spiser mat fra mange steder og de bidrar alle til forbruket. For å spare penger på mat må du spørre deg selv, trenger jeg dette eller har jeg bare lyst på det? Klarer du å kartlegge matvanene dine, klarer du også å spare penger.

Spare penger på mat

1. Spis mindre 

Start med å kutte ned på tomme kalorier som brus, sjokolade og potetgull. Slutt å spise mellom måltidene. Lag mindre porsjoner med sunnere matvarer, og spar desserten til spesielle anledninger. Unngå å kutte ut hele måltider – husk frokost er det aller viktigste måltidet du inntar.

2. Lag maten selv

Dropp ferdiglagd fast food, arbeidskraften er inkludert i prisen, så også her kan du spare penger.

3. Unngå et tomt kjøleskap

Du kommer sent hjem fra jobben og er sulten. Kjøleskapet er nesten tomt. Da er det lett å falle for sjokoladen eller potetgullet du har i skuffen, eller falle for fristelsen å bestille en pizza på døren. Vær forberedt på slike dager og alltid ha en reserveløsning som f.eks. en suppe lagd av frosne grønnsaker fra fryseren eller en boks med tomatsaus og pasta i tørrvareskuffen.

4. Velg sesongvarer

Prisen går ned når produksjonen er stor. Lokalproduserte varer er i tillegg de mest næringsrike. Kroppen din har bedre av norske ferskpoteter og kål i juli enn den har av jordbruksvarer som er hentet fra den andre siden av verden.

5. Tenk langsiktig

Klarer du å innføre gode matvaner er det også godt for helsen din, og en fin ting du lærer barna dine.

6. Lag mat hver eneste dag

Tilbered suppe eller pasta i hverdagen, og spar steken til helgen. Planlegg slik at du slipper å lage alt fra scratch hver eneste dag. Det kan være temmelig skremmende å skulle være kreativ hver eneste dag.

7. Resirkuler

Har du grønnsaker og poteter til overs fra gårsdagen middag – lag en suppe av dem. Rester fra søndagssteken kan sammen med grønnsaker bli til en deilig gryterett eller som pålegg til skole- eller arbeidslunsjen. Pastaskruer er flotte å lage en salat av dagen etterpå.

8. Skap merverdi

Spar avskjæret på grønnsakene og bena på steken eller kyllingen og kok kraft på dem. Har du ikke tid eller ork etter middag, legg dem i fryseren og gjør det i helgen.

9. Ta kontroll over matvarebeholdningen

Foreta en vareopptelling i kjøleskap, fryser og tørrvareskap. Lag en innholdsfortegnelse og kryss av for hver vare du bruker. På den måten har du til enhver tid kontroll over hva som mangler.

10. Ta “handleturen” i din egen fryser og kjøleskap før du drar i butikken

Hva kan du bruke for å lage et fullverdig måltid? Kanskje det kun er et par småting som må handles inn?

11. Lag en plan over ukens meny før du drar på matbutikken

Ta med deg “Innholdsfortegnelsen” fra kjøleskap/fryser og tørrskap, og menyen, og unngå å handle inn ting du ikke trenger.

12. Sjekk familiens timeplan

Sjekk om det er noen kvelder enkelte medlemmer eller alle er borte, og tilpass menyen etter det.

13. Ikke la deg friste av tilbud som 3 for prisen av 2

Hvis du ikke får brukt varene før de må kastes har du kastet penger ut av vinduet.

14. Pass på proporsjonene

Kjøp ikke inn store varepartier hvis det ikke er tørrvarer du vet du bruker mye av.

15. Sjekk alltid holdbarhets- og best før datoen

Ofte er de varene som går først ut på dato plassert først i hyllen.

16. Ha alltid handlenett med deg i vesken eller i bilen så slipper du å kjøpe plastposer.

17. Viktigst av alt

Aldri, aldri gå i matbutikken når du er sulten. Da er det lett å velge fristende, usunne og lettvinte løsninger som også er dyre.

Spare penger på mat og spis bedre!

Matkurs

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.